Maglehøj

Maglehøj ligger på en mark lidt nordvest for Fløng Skole. Der er en parkeringsplads på Nørreled, hvorfra højen kan beskues.

”Den Store Høj”

Maglehøj betyder ”Den Store Høj”. Højen er sandsynligvis fra ældre bronzealder og godt 3500 år gammel. Gravhøjene var begravelsespladser for særlige personer i bronzealderen.

Tidens tand har været hård ved mange gravhøje. Maglehøj er i dag cirka 18 meter i diameter og 3,5 meter høj, men den har nok været endnu større, da den har en meget flad top.

Højen blev bygget af græstørv, som blev skåret i firkanter på cirka 25 x 25 cm og stablet ovenpå hinanden som en slags byggesten. Der skulle i alt godt 700.000 græstørv til, eller hvad der svarer til et areal på størrelse med syv fodboldbaner for at bygge nogle af de største høje.

Højen er privatejet. Du må gerne gå hen til gravhøjen. Brug traktorsporet på marken, så landmandens afgrøder ikke bliver beskadiget.

Nørreled – et godt sted at bo

Bronzealderens mennesker opførte gravhøjene i nærheden af deres bopladser. På markerne ved Nørreled ca. 500 meter øst for Maglehøj har arkæologer fundet spor af et 22 meter langt hus fra ældre bronzealder. Måske var det beboerne ved Nørreled, som byggede gravhøjen?

En arkæologisk udgravning har vist, at området har været beboet af flere omgange fra den tidlige bondestenalder og helt frem til ældre jernalder. Det vil sige i en periode på mere end 3000 år.

I oldtiden blev jorden let udpint, så kornet ikke kunne gro. Derfor flyttede bønderne ofte rundt, alt efter hvor dyrkningsmulighederne var bedst.

I århundrederne omkring Kristus fødsel lå der i alt fem huse på markerne ved Nørreled, men der kan sagtens gemme sig flere huse under mulden.

Transport

Gravhøjenes placering i landskabet er ikke tilfældig. Højene er placeret på højtliggende steder i landskabet, så de kunne ses vidt omkring. Ofte blev de lagt langs veje og stier.

Maglehøj er en del af en længere række af høje, der har ligget som ”perler på en snor” fra Fløng til Tune. I bronzealderen fungerede denne strækning som en vej for bronzealderfolket, når de skulle rejse imellem bopladserne.

Bronzealderfolket var bønder, og adgangen til frisk vand var vigtig. Derfor havde Vadsby Å stor betydning for bronzealderfolket. Åen var dengang mere vandrig og kan derfor have tjent som en vigtig transportvej gennem landskabet. Samtidig har fiskeri op igennem oldtiden udgjort et vigtigt supplement til maden.

Om teksten

Teksten stammer fra en informationstavle opsat ved Maglehøj, som er udarbejdet af Høje-Taastrup Kommune i samarbejde med Kroppedal Museum. Du kan se den originale informationstavle her.

Placering på kort

 

Dit input

Har du kommentarer eller rettelser til ovenstående, så udfyld venligst formularen herunder.

Navn Skriv dit navn, hvis du ønsker æren
Mail Skriv din mailadresse, hvis jeg skal kunne svare dig
Besked 
Test captcha image  Skriv de SORTE bogstaver, så jeg ved du ikke er en robot